Jak (ne)zacházet s pivem

21. srpna 2014 v 20:00 | David |  Zajímavosti
Už nějakým rokem straším každé léto v nedalekém pivovaru Radegast. První dva roky jsem strávil na stáčírně sudů, letos jsem třetím rokem na stáčírně láhví. Jsem rád, že i pro letošek mě zážitky a zkušenosti inspirovaly pro napsání tohoto článku. Předem upozorňuji, že především zmíněné rady nelze brát smrtelně vážně, spíše se na to dívejte s nadhledem, humorem apod. Přirovnal bych to článku ve stylu webu ČiliChili (pokud ho neznáte, asi nepochopíte). :-)


Úvod

Pro začátek by se slušelo napsat, co je v pivovaru mou pracovní náplní. Podle smlouvy jsem "odborný operátor stáčecí linky", většinu směn trávím na myčce láhví. A vlastně o těch láhvích bude dnes řeč, sudové pivo vynechám. Obsluha myčky není nikterak složitá, po pásu přijíždějí použité láhve, ty projdou celým procesem mytí v myčce a následně vyjedou čisté po páse směrem k plniči. Je tam ještě jeden pás, po kterém přijíždí od inspektora prázdných láhví (stroj) láhve, které neprošly kontrolou a nemůžou se naplnit - většinou poškozené (rozbité), poškrábané, špinavé, plné tekutiny/odpadků, neodvíčkované atd. Na hlavě musím mít síťku, i když kuriózně "infikovat" můžou láhve spíše mě, než já je (špína, plísně atd.), užitečná je maximálně na výstupu myčky. Občas na pásu spadne nějaká láhev, zasekne se před vjezdem do myčky atd. Někdy se člověk vůbec nenudí, což je vlastně dobře.

Koloběh piva je teoreticky velmi jednoduchý: pivo koupím, vypiju a vrátím prázdnou láhev. V loňském článku jste se mohli přesvědčit, že Poláci mají zajímavé zvyky. Když se podívám na dnešní článek, ani Češi nejsou žádní svatoušci. Při obsluze kolem mě projede kolem až 60 000 láhví za hodinu, takže se pořád dokola opakují stejné scénáře. Člověk přijde na jednoduché zásady a spotřebitel se může rozhodnout, pokud (ne)chce sobě (ne)udělat radost => (ne)přidělávat obsluze práci, je tu jednoduchý návod, jak na to! :-D

Fotografie z předloňské brigádě, kdy jsem na láhvovně pracoval poprvé...

1.) Láhev není odpadkový koš

Snad nejčastější "prohřešek" spotřebitele piva. Vypije pivo a přichází nová challenge: naplnit pivo všemožným bordelem, se kterým myčka neporadí. V poslední době si dávám tu práci a speciálním drátkem vytahuju ten nepořádek, jinak bych se s tím teda nezabýval. V láhvích nacházím široké spektrum obalů od potravin, sáčků, papírů atd. Často jsou zastoupena brčka - především v ovocných pivech. Já vím, že pití piva brčkem způsobí větší a rychlejší pocit opilosti oproti klasickému pití, ale kdo říkal, že brčko a ostatní bordel mají v láhvi zůstat? :-D

2.) Láhev není popelník, záchod

Samostatná kategorie s nálepkou "total fekal". Předchozí bod není tak špatný, někdo se s tím neštve a láhev prostě vyhodí. Co mě ale dokáže hodně znechutit, je případ, když si někdo z piva udělá popelník. Ten smrad nepřeji zažít opravdu nikomu a jsem zvědavý, jestli to v tomhle stavu někdo doma či v obchodě skladuje - musí to být opravdu chuťovka. Slyšel jsem o případech, že lidé do láhví i čůrají, po těch cigaretách bych se vůbec nedivil. Ale nikdy jsem myslím necítil toto "kouzelné" aroma. :-D

3.) Láhev se vrací bez víčka

To je ten šílený zvyk Poláků - asi na 50 % použitých láhví zůstanou víčka. Důvod je mi dodnes záhadou, ale chápu třeba, že někdo láhve skladuje a nechce, aby mu to nějak zapáchaly (problém č. 1: nesmíte si kupovat "piva", ale piva). Dobře, ale proč tedy před vrácením láhví víčka neodstraní? U Čechů se tento problém taky vyskytuje, oproti Polákům ale v minimálním množství. Podle mě na světě neexistuje stroj, který by dokázal odvíčkovat láhev, neodvíčkovanou láhev nemá šanci myčka 100% umýt.

4.) Poškozené láhve nepatří do pivovaru

Když se nedejbože stane nějaká "nehoda" a pivo částečně rozbijete či jinak poškodíte, je velmi pravděpodobné, že taková láhev se už nikdy neobjeví v oběhu. Proto kroky láhve nemají směřovat zpět do obchodu a následně do pivovaru, ale do kontejneru tříděného odpadu. To není podle mě problém pouze spotřebitelů, ale taky obchodů, protože tyto poškozené kusy vybírají. Pro každé láhvové pivo se platí záloha 3 Kč. Starejte se proto o láhev jako o vlastní dítě, abyste ty 3 Kč pak někdy dostali zpět. :-D

5.) (Ne)zůstaňte takoví, jací jste

Už od začátku víte, že tyto "zaručené" rady nelze brát tolik vážně, ale je to určitě k zamyšlení. K zamyšlení je i fakt, že kdyby Poláci nebyli Poláky, Češi nebyli Čechy, ubylo by práce, pracovních pozic, vyplacených mezd atd. Je to zajímavé, že vlastnost národa (teď myslím hlavně Poláky) přiměje pivovar k vytvoření nové a zcela netradiční pracovní pozice ("odvíčkovač"). Fakt nechci nikoho k ničemu přesvědčovat, ale klidně buďte stejní napořád, aspoň ty směny budou něčím zajímavé, legrační => já budu mít o čem psát a vy se můžete pobavit. A to za to přece stojí, no ne? :-)

Závěr

Každopádně pivo je našim národním bohatstvím, světově jsme největší pijáci piva, čemuž se nemůžeme divit. Pivo má plno pozitivních účinků, např. pomáhá při trávení, obsahuje vitamín B atd. A tak jako u všeho, i tady platí jednoduchá zásada "nic se nesmí přehánět", protože jinak se to otočí a člověk špatně dopadá, však to znáte. :-) Já osobně si rád pivo dopřeji, především čepované, ale rozhodně se nepovažuji za nějakého štamgasta. :-D

---

P. S. Dnes jsem si pro vás připravil jednoduchou anketu: jaké pivo pijete? Hlavně mi jde o to, které pijete častěji - čepované/láhvové. V komentářích to můžete zmínit s připsáním oblíbené značky. Pokud pivo nepijete, rovněž mě zajímá váš důvod. Máte nějaké zajímavé zážitky s pivem obecně? Předem děkuji za vaše ohlasy, (s)mějte se krásně! :-)

---

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY


TIPY NA ČLÁNKY

 


Komentáře

1 Meduňka Meduňka | Web | 21. srpna 2014 v 20:27 | Reagovat

Ještě že ty lahváče nepiju :-D. Mám ráda pivo od čepu. A momentálně asi nejraději pšeničného Velena od Černé Hory. :-)

2 Marie. Marie. | Web | 21. srpna 2014 v 20:36 | Reagovat

Taková práce by mě bavila! :) Před dvěma lety jsem byla se školou na exkurzi v pivovaru v Plzni a moc se mi líbilo, kolik lahváčů tam všude projelo a všechny jednotlivé procesy, než se pivo dostane dál ke spotřebitelům.
Já bych teda nikdy nevrátila lahev s víčkem nebo v jiném stavu, než má být. Ale lidi jsou holt prasata, to se pak není čemu divit. :)

A dávám přednost (i když nejsem plnoletá) čepovanému pivu, nejlépe plzeňské 12°, ale takový Kozel také není špatný. :)

3 Lokusta Lokusta | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 20:38 | Reagovat

Dnešná reakcia bude krátka: Pivo nepijem, lebo mi nechutí.

4 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 21:42 | Reagovat

Patřím asi mezi malé procento čechů, kteří nemají pivo rádi. Za prvé mi smrdí a za druhé mi přijde jednoduše hnusné :-D S jinými druhy alkoholu ovšem problém nemám, vlastně teda nepiju ani víno a ani samotný tvrdý alkohol ...no ve zkratce piju skoro jenom Cuba Libre, nebo jednoduše jen Colu s rumem :-D :-D  :-D

5 Angie Angie | Web | 21. srpna 2014 v 22:11 | Reagovat

Zajímavý článek. Nemůžu to říct jistě, že ano, ale je zajímavé si alespoň přečíst něco odněkud, kde se člověk pravděpodobně nevyskytne, i to počtení není špatné, byť vlastní zkušenost je jistě lepší.

S těmi víčky mě to překvapilo. Nikdy by mě nenapadlo, že lahve vrací někdo i s víčkem. Pravda, pokud jde o lahev jako popelník či odpadkový koš, to už mě překvapuje méně, byť jsem se sama s nikým takovým, kdo by to dělal, nesetkala.

Pokud jde o anketu, chybí mi tam možnost čistě jen "Pivo nepiji", protože to je můj případ. Pivo nepiji, ale třeba víno miluji. Takže prostě nemůžu hlasovat :D

Pokud jde ale ještě o to pivo, jako malá jsem taťkovi upíjela Kozla dvanáctku a vzpomínám si, že tenhle mi ještě docela chutnal. Dnes nedovedu říct, kupuje už jen jedenáctku a světlého (ty mi nechutnají), protože jsou v takových skladných plastových lahvích a mám dojem, že dvanáctka byla nějak těžko k sehnání. Každopádně co jsem občas ochutnala, tak když už, tak víc mi chutnají tmavá piva.
No, a jednou na koncertě jsem měla Ostravar a horší břečku jsem teda nepila. Nejsem žádný znalec piv, ale to fakt nešlo.

Radši zůstávám u svých vín, lepidel a ochucených vodek:) Pivo prostě ráda nemám.

6 Kája Kája | Web | 22. srpna 2014 v 11:44 | Reagovat

Konečně vím, jak se chovat ke svým pivům! :D

7 Andrea Andrea | Web | 22. srpna 2014 v 20:52 | Reagovat

Zdravím,

no já se nestačím divit, co musíš vidět na těch směnách,. Ale jak sám píšeš, aspoň se nenudíš no.

Nicméně já lahvové pivo nepiju, maximálně ovocná piva z "plasťáků" (a to ještě docela výjimečně), jinak pivo obecně nepiju, spíš někdy v restauraci. Vlastně lahvové ano, když je mi špatně od žaludku a já potřebuju rychlou první pomoc, to po něm sáhnu :D

Andrea

8 David David | E-mail | Web | 22. srpna 2014 v 22:45 | Reagovat

[4]: Lepší je RuKo - rum s kofolou. 8-) A co vodka s džusem, ta ti nechutí? :D

9 Pavel Pavel | E-mail | 23. srpna 2014 v 22:38 | Reagovat

[8]: Mňam, ta je dobrá! :D Z té jsme vždycky byli na intru nasáklí jak houby :-D :-!

10 David David | E-mail | Web | 24. srpna 2014 v 2:54 | Reagovat

[9]: Já myslel, že jsi abstinent. :D

11 Pavel Pavel | E-mail | 24. srpna 2014 v 8:21 | Reagovat

[10]: Jsem tak někde v mezích...nic se nemá přehánět, ani to abstinenství :-D

12 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 24. srpna 2014 v 16:54 | Reagovat

[8]: Kofolu nesnáším, nemohu ji ani cítit. Jinak vodku s džusem sice chuťově mohu, ale nepiju ji, protože vodka v džusu v podstatě není cítit a tak člověk pije a pije a pije ... :-D  :-D  :-D

13 David David | E-mail | Web | 24. srpna 2014 v 17:47 | Reagovat

[12]: Není cítit? Nesmíš míchat 1:10 (vodka:džus). :D

14 Borůvka Borůvka | Web | 30. srpna 2014 v 5:26 | Reagovat

Miluju čilichili, tenhle článek byl vážně potěšení. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama